بحث هذه المدونة الإلكترونية

Powered By Blogger

الجمعة، 20 ديسمبر 2013

مفاجأة: وثيقة جديدة تكشف تدريب"منديلا"على يد الموساد


مفاجأة: وثيقة جديدة تكشف تدريب"منديلا"على يد الموساد

كشفت صحيفة  الإسرائيلية المعروفة باسم "هآرتس"ـ عبر الموقع بالعبرية ـ عن وثيقة أرشيفية مسربة تحت مسمى "سرى للغاية"مفادها أن أبو الأمة والرئيس السابق لجنوب أفريقيا "نيلسون منديلا" والذى وافته المنية بداية الشهر الجارى قد تلقى التدريب على استعمال السلاح والتخريب من قبل رجال الموساد الاسرائيلى بأثيوبيا عام 1962 وقبل اعتقاله ببضعة اشهر
وأفادت الوثيقة أن نيلسون منديلا الحاصل على جائزة نوبل للسلام والذى حارب الفصل العنصرى وصفه الموساد الإسرائيلى بـ "صاحب ميول شيوعية" كما حاول أيضا الموساد جذب تعاطفة نحو الصهيونية.


המוסד אימן 
את נלסון מנדלה לפני שנעצר

מסמך ארכיוני מגלה כי מנהיג דרום אפריקה לשעבר, שאומן באתיופיה ב-1962, התעניין בשיטות הפעולה של המחתרות הארץ-ישראליות וגילה נטיות קומוניסטיות

http://www.haaretz.co.il/news/world/africa/.premium-1.2195259
מנהיג דרום אפריקה לשעבר נלסון מנדלה, שמת בתחילת החודש, עבר אימון בנשק ובחבלה בידי אנשי המוסד באתיופיה ב-1962, חודשים אחדים לפני שנעצר. הוא הביע עניין בשיטות הפעולה של "ההגנה" ואובחן על ידי המוסד כ"בעל נטייה קומוניסטית" - כך עולה ממסמך ארכיוני "סודי ביותר", שנחשף כאן לראשונה. עוד מתברר, כי אנשי המוסד אף ניסו לעורר בו אהדה כלפי הציונות.
מנדלה, אבי האומה הדרום אפריקאית החדשה וחתן פרס נובל לשלום, הוביל החל משנות ה-50 את המאבק במשטר האפרטהייד בדרום אפריקה. הוא נעצר, נשפט ושוחרר כמה פעמים, עד שירד למחתרת. בינואר 1962 הוא נמלט בסתר ובניגוד לחוק מדרום אפריקה, והחל לסייר במדינות אפריקאיות שונות, בהן אתיופיה, אלג'יריה, מצרים וגאנה. מטרתו היתה להיפגש עם מנהיגים אפריקאיים ולגייס תמיכה כספית וסיוע צבאי למאבקו במשטר האפרטהייד שניהל במסגרת הזרוע הצבאית של תנועת המחתרת "הקונגרס הלאומי האפריקני".
מכתב שנשלח מהמוסד למשרד החוץ בירושלים מגלה, כי בתקופה זו מנדלה עבר אימון צבאי בידי אנשי המוסד באתיופיה, אשר לא ידעו את זהותו האמיתית. המכתב, שמסווג "סודי ביותר", מתוארך ל-11 באוקטובר 1962 - כשלושה חודשים לאחר שמנדלה נעצר בדרום אפריקה, עם שובו ממסעו.

מנדלה, בשנות ה-50 המוקדמות
מנדלה, בשנות ה-50 המוקדמות. צילום: Getty Images

המכתב נשלח מהמוסד אל מנהל מחלקת אפריקה במשרד החוץ, נתנאל לורך, לימים מזכיר הכנסת השלישי; אל אלוף אהרן רמז, מנהל המחלקה לשיתוף פעולה בינלאומי במשרד החוץ ומפקדו הראשון של חיל האוויר; ואל שמואל דיבון, שהיה שגריר ישראל באדיס אבבה בירת אתיופיה בין 1962 ל-1966 ועמד בראש מחלקת המזרח התיכון במשרד החוץ לפני כן. בשורת "הנדון" נכתב באנגלית "the black pimpernel". היה זה כינויו של נלסון מנדלה בפי התקשורת - על שמו של סקרלט פימפרנל, גיבור ספרה של הברונית ד'אורצ'י, שבמרכזו אדם המציל אצילים צרפתים מהגיליוטינה.
"כזכור לך, שוחחנו לפני כשלושה חודשים על משתלם באתיופיה בשם דויד מובאסארי, מרודזיה", נפתח המכתב. בהמשך נכתב, כי האיש עבר הדרכה בג'ודו, בחבלה ובכלי נשק, כולל נשק קל מתוצרת ישראל. עוד נכתב, כי הוא "התעניין בשיטות פעולה של 'ההגנה' והמחתרות בישראל".
"הוא בירך את אנשינו ב'שלום', התמצא בבעיות היהדות וישראל ועשה רושם של אדם משכיל”, כתב איש המוסד לאנשי משרד החוץ. "בשיחות הביע השקפות סוציאליסטיות, ולעתים נוצר הרושם שנוטה לקומוניזם", הוסיף. "האתיופים השתדלו לעשותו לציוני", כתב עוד. ככל הנראה, “האתיופים" הוא שם הקוד לנציגי המוסד שפעלו על אדמת אתיופיה.

דוד פלכר, שמצא את המכתב המוכיח כי המוסד אימן את מנדלה
דוד פלכר, שמצא את המכתב המוכיח כי המוסד אימן את מנדלה. צילום: אמיל סלמן

בהמשך המכתב גילה איש המוסד, כי האיש, שהציג עצמו כדויד מובאסאבי הוא אותו אדם שנעצר באחרונה בדרום אפריקה. "מתברר עתה, מתוך התצלומים שהתפרסמו בעיתונות על מעצרו של black pimpernel, שהמשתלם מרודזיה הציג את עצמו בשם מושאל וכי השניים זהים", כתב.
על המכתב שנשלח מהמוסד יש תוספת בכתב יד, שנכתבה בתגובה למכתב כשבועיים לאחר מכן, ב-24 לאוקטובר 1962. בכתב היד מוסבר, כי "בלק פימפרנל" הוא נלסון מנדלה, ומובאת סקירה קצרה של פועלו ובה גם ציטוט מכתבה שפורסמה עליו ב"הארץ".
המכתב נשמר במשך עשרות שנים בארכיון המדינה, ומעולם לא נחשף לציבור. לפני כמה שנים הוא נמצא בידי דוד פכלר, תושב אלון שבות בן 43, במסגרת עבודת התזה שכתב בנושא יחסי דרום אפריקה וישראל "במבט על הגורם היהודי" ב"מכון ליהדות זמננו" באוניברסיטה העברית בירושלים. פכלר, יליד ישראל, גדל בדרום אפריקה ולמד שם לתואר שני במשפטים. "אם העובדה שישראל עזרה למנדלה היתה מתגלה בדרום אפריקה, זה היה מסכן את הקהילה היהודית שם", אמר.

ليست هناك تعليقات: